Test je financiele gezondheid
088 – 4428425
Skip to main content

Loonbeslag

Loonbeslag

Loonbeslag
  • Bezoekadres
  • Korte Voorhout 7
    Den Haag, kamer BC 0.76
  • Postadres
  • Postbus 11644
    2502 AP Den Haag

1. Wat is een loonbeslag?

Bij een loonbeslag legt een deurwaarder beslag op jouw loon. In de wet staat dat alleen de deurwaarder (niet een incassobureau!) beslag mag leggen. De deurwaarder doet dit in opdracht van een schuldeiser. Een loonbeslag mag alleen als de rechter het goedvindt. De werkgever betaalt een deel van het loon aan de schuldeiser.

2. Moet de werkgever meewerken?

De werkgever moet meewerken aan het loonbeslag. Doet hij dat niet? Dan kan de deurwaarder eisen dat de werkgever jouw schuld betaalt.

3. Mag een deurwaarder op het volledige loon beslagleggen?

Nee dat mag niet. Je hebt recht op een minimumbedrag om van te leven, voor boodschappen en andere betalingen. De deurwaarder berekent welk bedrag je mag overhouden. Dat bedrag heet de beslagvrije voet.

4. Hoe berekent de deurwaarder de beslagvrije voet?

Het uitgangspunt voor de berekening is de bijstandsnorm die voor jou geldt. Ook moet de deurwaarder rekening houden met een aantal zaken, zoals het bedrag dat je voor jouw woning betaalt, de premie voor de zorgverzekering, toeslagen die je ontvangt, de samenstelling van het gezin en mogelijke andere inkomsten, zoals het inkomen van bijvoorbeeld een partner. De deurwaarder zal jou om deze informatie vragen. Het is belangrijk dat je antwoord geeft op de vragen. Dit geeft je misschien een hogere beslagvrije voet, waardoor je dus meer geld overhoudt om van te leven. Op de website www.uwbeslagvrijevoet.nl kun je zelf berekenen hoeveel geld de deurwaarder voor jou moet overlaten (basisbedrag).

5. Waar kun je terecht voor hulp?